Vyberte z nabídky:
Šéfkuchař Jiří Štift vaří jídlo asijských ulic
Praha 20. května 2014 – V nakladatelství Ikar právě vyšla kuchařská kniha s názvem Dobrého kari není nikdy dost – Neodolatelné recepty asijské kuchyně. Zaměřuje se na pestré jídlo asijských ulic a jejím autorem je jeden z nejlepších českých šéfkuchařů a specialista na asijskou kuchyni Jiří Štift.
Kuchařka Dobrého kari není nikdy dost se zaměřuje na asijské jídlo typu „street food“. Pod tímto pojmem v Thajsku, Singapuru nebo v Hongkongu dostanete chutné, originální, dobře a čerstvě uvařené jídlo. Soustřeďuje se většinou na jednoduché pokrmy, které doma snadno připraví i začátečník. Přináší recepty na rolky, knedlíčky, koláčky a sataje, saláty, pikantní polévky, pokrmy z woku, jídla zvaná karí a přílohy jako indickou rýži, nudle, chleby, nány a parathy.
„Kuchařka vznikla sestavením receptů jídel ochutnaných na cestě kolem Asie. Spolupracoval jsem se Stephenem Senewiratnem, který pochází z Colomba ze Srí Lanky, takže má obrovské zkušenosti s indickou a srílanskou kuchyní,“ uvádí autor knihy Jiří Štift, který působí jako šéfkuchař luxusní restaurace Essensia specializované na asijskou kuchyni. Recepty jsou složené z dostupných surovin. „Všechna jídla se dají uvařit doma a k jejich přípravě seženete suroviny v asijských obchodech, vietnamské tržnici i jinde,” dodává Jiří Štift.
Asijskou kuchyni si Jiří Štift, který je jedním z našich nejlepších šéfkuchařů, oblíbil během svého angažmá na zaoceanské lodi Queen Elizabeth II. S tímto kolosem se 1700 cestujícími na palubě absolvoval cestu kolem světa. V Asii navštívil Japonsko, Čínu, Vietnam, Thajsko, Malajsii, Indonesii a Indii. „Asijská kuchyně mě okouzlila. Mám ji rád především pro různosrodost surovin a chutí. Nabízí sladká, kyselá, slaná, pikantní, aromatická i velmi pálivá jídla,“ říká Jiří Štift.
Kuchařskou knihu Dobrého kari není nikdy dost – Neodolatelné recepty asijské kuchyně vydalo nakladatelství Ikar. Má 224 stran a obsahuje více než 90 receptů ze všech koutů Asie. Autorkou fotografií lákavých pokrmů je zkušená fotografka jídla a dekoru Alena Hrbková.
_____________________________________________________________________
Jiří Štift svoji kuchařskou kariéru zahájil v pražském hotelu Intercontinental. V roce 1998 získal místo na zaoceanské lodi Queen Elizabeth II. Po návratu v roce 1999 nastoupil do hotelu Radisson SAS Alcron, kde dva roky pracoval se Zdeňkem Pohlreichem – po jeho odchodu se stal v 27 letech šéfkuchařem. Získal prestižní cenu Five Star Diamond, kterou uděluje americká Academy of Hospitality Sciences. Od roku 2009 působí jako šéfkuchař restaurace Essensia v hotelu Mandarin Oriental Prague. V nedávné anketě gastronomických odborníků Zlatý kuchař 2013 se umístil na 4. místě.
Nakladatelství Ikar patří do portfolia nakladatelských značek společnosti Euromedia Group, k. s. Zaměřuje se především na ženské čtenářky, kterým nabízí romance, společenské romány a memoáry, kuchařky a rádce. Mezi zavedené a celosvětově úspěšné autory Ikaru patří Danielle Steel, Joy Fieldingová, Rosamunde Pilcherová, Barbara Woodová, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger či Johannes Mario Simmel; z českých autorů např. Klára Janečková či Hana Marie Körnerová.
Žádosti o rozhovor s autorem, recenzní výtisky a další informace:
Markéta Daxnerová, tel.: + 420 731 451 388, e-mail: daxnerova.marketa@euromedia.cz
-
Prozaik, novinář a překladatel JULIAN BARNES (1946) patří k nejvýraznějším autorům z řad britských šedesátníků a proslul jako „chameleon forem“. Rodák z Leicesteru vyrůstal na londýnském předměstí a po absolutoriu oxfordské Magdalen College nastoupil roku 1968 do redakce Oxford English Dictionary.
-
Americký prozaik MICHAEL CUNNINGHAM (1952) se narodil v Cincinnati ve státě Ohio, ale dětství prožil v kalifornské Pasadeně. Po studiích na Stanfordu a na University of Iowa rozvíjel svůj talent v kurzech tvůrčího psaní a prosazoval se ve vlivných časopisech.
-
Francouzský spisovatel MICHEL HOUELLEBECQ se narodil roku 1958 na ostrově Réunion. Když mu bylo šest let, matka (povoláním anestezioložka) opustila rodinu a konvertovala k islámu.
-
ALAN HOLLINGHURST (1954) vystudoval univerzitu v Oxfordu a v letech 1982–1995 pracoval jako redaktor literární přílohy londýnských Timesů. Debutoval r. 1988 románem Knihovna u bazénu, v němž ohromil otevřeností popisu života homosexuální komunity.
-
DON DeLILLO (1936) se narodil v komunitě italských imigrantů v newyorském Bronxu. Po absolvování Fordham University pracoval pět let jako copywriter v agentuře Ogilvy & Mather. Debutoval až roku 1971; výrazně na sebe upozornil dílem Bílý šum (č. 1997), za nějž obdržel Národní knižní cenu.
-
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ se narodil 6. 3. 1927 v Aracatace na karibském pobřeží Kolumbie. Zájem o literaturu a film spojoval s činností novinářskou, která ho jako dopisovatele kolumbijských a jiných latinskoamerických periodik dovedla do řady zemí Starého i Nového světa.
-
Vystudovala gymnázium ve Zlíně, pak Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obory angličtina a čeština. Po ukončení studia pracovala jako personální manažerka v zahraničních i českých firmách. V roce 1999 odešla z podnikatelské sféry a věnovala se literatuře.
-
Americká autorka se stala pro širší veřejnost známou díky svému pokusu o vyřešení záhady Jacka Rozparovače, jemuž věnovala mnoho úsilí a peněz. Po vystudování angličtiny pracovala jako policejní reportérka pro Charlotte Observer.
-
Po ukončení univerzity se stala herečkou, působila na kanadských divadelních scénách a v televizi. Ambice ji zavedly do Hollywoodu, ale rozčarování urychlilo její návrat domů. Po několika scénářích se pustila do psaní románů a rychle si získala nadšené čtenáře.
-
V sedmdesátých letech minulého století se Ken Follett dostal do tíživé finanční situace a tak se rozhodl, že zkusí něco stvořit. Jeho přítel napsal detektivku a dostal za ní 200 liber. Ken, tehdy ještě mladý reportér listu London Evening News, usoudil, že by si tak mohl trochu vylepšit příjem.